Bend Science Station Receives Merit Award from AIA Northwest + Pacific Region

academic laboratory design Bend Science Station Hennebery Eddy Architects

A small building with a big impact was recognized with a regional design award by the AIA Northwest and Pacific Region. Bend Science Station Learning Laboratories, designed by Hennebery Eddy Architects, received a Merit award during Thursday’s regional award ceremony in Bozeman, Montana. The new 3,750-square-foot building is a light-flooded learning laboratory on the Oregon State University-Cascades (OSU) campus that provides access to state-of-the-art facilities for STEM education, research, and teacher training serving K-12 students and teachers of Central Oregon.

The Science Station fits the broader context of the high desert region and the immediate context of the new OSU-Cascades campus in form, materiality, and intent. A metal shell protects the warm, cedar-clad interior and covered outdoor spaces, and the building’s design fuses experiential learning and architecture, seen in the demonstration tower, outdoor classroom, and visible sustainable design features. Enrolled in the Path to Net Zero program through the Energy Trust of Oregon, Bend Science Station is one of the first buildings of its type in Central Oregon designed to achieve net-zero energy. Low-flow plumbing fixtures and native landscaping minimize on-site water use.

Additional project details and images can be found on the Bend Science Station project page in our Portfolio.

Principal in charge and Hennebery Eddy president Tim Eddy, FAIA, accepted the award with project manager and associate Dan Petrescu, AIA, and interior designer and associate Ashley Nored, NCIDQ. Tim also served as a member of the regional firm award jury following the AIA NW+PR’s recognition of Hennebery Eddy with the 2018 AIA Northwest & Pacific Region Firm Award. Congratulations to the 2019 Firm Award winner, Weinstein A+U, and to all of the design award recipients!