PAM Rothko Pavilion Hennebery Eddy Architects Portland Oregon

Designing a Showpiece for Accessibility

Making the Portland Art Museum’s New Rothko Pavilion a Space for All Through Universal Design

The Portland Art Museum has long held accessibility at the core of its mission and offered a variety of services to assist visitors of all types. But the museum itself comprises two buildings, each with portions constructed in different eras and incrementally updated and expanded over several decades. Navigating the existing galleries across the various historic buildings has become increasingly problematic, and the need to create better connections has become a priority.

Hennebery Eddy, in partnership with Vinci Hamp Architects of Chicago, is designing the new Rothko Pavilion and campus renovations, which will connect the museum’s two existing buildings at every level, add 30,000 square feet of community and exhibition space, and establish a new, more accessible main entrance.

Early conversations with stakeholders about the expansion and renovation revealed the need to address the museum’s accessibility on a broad, holistic level — from ease and equity of physical access to inclusive programs and exhibition design. From these conversations grew an Accessibility Architecture Task Force, a series of open community dialogues, the formation of a permanent Accessibility Advisory Committee, and the hire of Becky Emmert as the museum’s first-ever Head of Accessibility.

With the Rothko Pavilion project prompting transformational thinking around accessibility and universal design, the museum is positioned to create an entire campus and art experience that not only considers the needs of visitors with a wide variety of abilities, but centers on them. The pavilion design features accessibility improvements that go beyond the application of regulatory requirements.

  • Clear, cohesive wayfinding and intuitive circulation paths that more directly connect every level of the museum and make it easier for visitors to find their way around.
  • A new, singular point of entry via the pavilion provides clarity and equitable access into the building for all visitors, whether they approach from 10th or Park Avenue.
  • Gender-neutral restrooms promote inclusivity with amenities such as adult-sized changing tables and the absence of loud, disorienting electric hand dryers.
  • The use of contrasting colors and textures to ease navigation for visually impaired visitors.
  • New elevator access that connects every floor of the museum from a single location, eliminating the need for undesirable chair lifts. Sloped surfaces also improve accessibility throughout the museum.
  • The public passageway between 10th Avenue and the South Park Blocks allows anyone to see into the museum throughout the day, and a changing exhibit in this space extends the art museum experience into the public realm, reducing barriers to art-viewing.
PAM Rothko Pavilion Hennebery Eddy Architects Portland Oregon
A public passageway between 10th Avenue and the South Park Blocks allows anyone to see into the museum throughout the day.

Project manager Andrew Smith, AIA, said, “The Portland Art Museum is highly committed to a fully accessible and equitable museum for the community. The input we’ve received from the Accessibility Task Force has been of tremendous value to the design team in our pursuit of the project goals.”

The Rothko Pavilion design was unanimously approved by the City of Portland Historic Landmarks Commission earlier this year and has received conditional use approval from the city’s Bureau of Development Services. Construction is scheduled to begin in late 2020.

This post was shared in partnership with the Portland Art Museum; read the full release about the museum’s dedication to accessibility, the task force, and Becky Emmert on the museum’s website.

Continuing Education Through an Interior Design Internship at Hennebery Eddy

By Jacqueline Tellez, Interior Design Intern

This fall, our studio welcomed recent-graduate Jacqueline for an interior design internship. Here she shares about her experience working with several project teams as part of our integrated approach to interior architecture. See the Opportunities page for more information about our internship program.

interior design internship at Hennebery Eddy Architects Portland Oregon
Interior design intern Jacqueline Tellez sorts through product samples in the materials library.

Q: What appealed to you about working at Hennebery Eddy?

A: What appealed the most to me about Hennebery Eddy was the kind of projects the firm focuses on. As a designer, I wanted to see how different firms take on different kinds of projects and understand what I would like to focus on (in my career).

Q: How is your internship related to your studies?

A: I graduated from the Art Institute of Portland in winter 2018 with a bachelor’s degree in interior design. During my internship, I’ve been able to have the experience to work on different kinds of projects, whether the tasks were small or big. It’s been a great experience as a designer to be able to dive deep into a project; in college, we don’t have that ability.

Q: Describe some of the projects you are working on and how you are working with the project teams.

A: I am working on new renovations at the Cedar Hills Apartments, where we are improving the design/lighting in the corridors, as well designing some studios and a storage/laundry space. I’m working with another designer and an architect/project manager, and it’s been great being able to work closely with two people on a small-scale project. We had weekly meetings, which made the process of the project run smoothly, and we did a great job of communicating with one another.

interior design internship at Hennebery Eddy Architects Portland Oregon
As part of Hennebery Eddy’s interior design internship, Jacqueline worked with staff designer Jessy Miguel and many others, at all levels of the firm.

Q: What are you enjoying most about your internship?

A: In the beginning of my internship, I was looking forward to working with other designers and architects and seeing different phases of a project. I was also excited to be able to assist on design options and get into Revit again. I’ve enjoyed being able to help with tasks and to take some workload off from other designers at the same time that I’m learning.

Q: What do you hope to take away from this internship?

A: During my internship, I’ve already learned so many things that I didn’t learn in college. It’s been great being able to learn how an architecture firm uses Revit, works with clients, work with project budget, finish specifications, etc. As a designer/intern, it’s also been great being able to grow relationships.

Q: What is next for you?

A: After my internship, I will be actively applying to positions in Portland. My hope is to be in hospitality design as well as multi-family housing. Aside from my career, I will be enjoying the holidays with my family.

Firm Promotes Sustainable, Equitable Design Through ‘Net-Positive Awards’

Hennebery Eddy’s second-annual Net-Positive Awards capped a month-long celebration of all things sustainability and honored internal teams for their achievements in healthy, efficient, and adaptive design. Project teams in design and construction were encouraged to share the story of how their designs are creating net-positive solutions responsive to clients, users, and the environment. A panel of five judges from among our staff had their work cut out for them. Ultimately, they selected the following projects, which represent the range of net-positive impacts achievable through our design process.

Rendered image by Hennebery Eddy Architects of PDX Terminal Balancing & Concourse E Extension, viewed from Airport Way

First Place: Net-Positive Project of the Year – PDX Concourse E Extension

This project (which garnered an honorable mention in last year’s awards program) is targeting completion next summer — and when complete, will offer a remarkable new passenger experience informed by resiliency, equity, and biophilia. The unique, column-free space with high, canted ceilings and a sweeping curtain wall will feature abundant daylight (lighting loads reduced 70%) and views of Mount Hood and the Columbia River. Durable, sustainably sourced, and locally produced materials are also designed to equitably serve a broad population. The project is on track for LEED Gold certification — no small feat for a facility that essentially operates 24/7.

Read More.

Hennebery Eddy Expands Design Team

Hennebery Eddy Architects has expanded its design team, welcoming two architects, a design staff member, and an interior designer.

Hennebery Eddy expands design team, welcoming Emily Green, Josh Stein, Danae Burck, and Jessy Miguel.

L-R: Emily Greene, AIA; Josh Stein, AIA; Danae Burck; Jessy Miguel

Read More.

Sherman County Courthouse Receives DeMuro Award for Preservation

preserving historic structures courthouse rehabilitation Hennebery Eddy Architects

Restore Oregon, the state’s leading organization committed to preserving historic structures, presented Hennebery Eddy with a 2019 DeMuro Award recognizing excellence in historic preservation. The firm’s rehabilitation and expansion of the historic Sherman County Courthouse in Moro, Ore., was honored during Restore Oregon’s annual Restoration Celebration on Nov. 1, 2019. The rehabilitation returned the landmark building to its original glory, including a new cupola that replicates the storm-damaged original. In addition, a thoughtfully designed annex complements the historic building and provides additional government and community services space.

The design team’s approach was fully rooted in historic preservation best practices. From the project’s inception, the team’s primary goal was that the new building complement the existing courthouse, granting it appropriate historic deference. This goal drove every aspect of the new building’s design, from location on the site and building height to material choices and window shapes. With more than double the square-footage of the original, the new building was carefully designed to minimize the impact of its mass and scale so as to not overwhelm the much smaller historic courthouse.

Additional images and information can be found on the project page.

Masonic Grand Lodge of Oregon Library & Museum Wins IIDA Award

Oregon library design by Hennebery Eddy Architects wins IIDA award

Hennebery Eddy’s design of the new Robert M. Richmond Memorial Library & Museum serving the Masonic Grand Lodge of Oregon received a Best in Category – Public & Civic award from the IIDA Oregon Chapter. Presented during the annual IIDA Oregon Design Excellence Awards celebration, the award recognizes the project’s timeless nature, as well as its simple, site-sourced materials palette. The IIDA is the International Interior Design Association.

The library and museum is a reading and research library and serves as a community and contemplation space for the Oregon Freemasons family. The library was dedicated and opened during a celebration this spring. Nestled among oak trees near Forest Grove, Ore., the new building features expansive glass walls and clerestory windows, and simple, geometric forms comprising wood salvaged from the site. More details and images can be found on the project page.

fire station design Hennebery Eddy Archtitects

Clackamas Fire District Station 16 Receives F.I.E.R.O. Award

Clackamas Fire District Station 16 received an Honor Design Award from the Fire Industry Education Resource Organization (F.I.E.R.O.) during the organization’s annual conference in Raleigh, North Carolina. The new fire station is one of two designed for the district by Hennebery Eddy that opened in the spring.

Hennebery Eddy project architect Camilla Cok, AIA, attended the F.I.E.R.O. conference to present “Equity, Efficiency, and Exceeding Expectations” with Clackamas Fire Deputy Chief Ryan Hari and Division Chief Josh Gehrke. The session provided an overview of the fire district’s goals of maximizing flexibility and efficiency to best serve the community, while creating a more equitable work environment. Camilla, Chief Hari, and Chief Gehrke shared Hennebery Eddy’s tailored, listening-first approach to designing Station 16. The collaborative effort resulted in an energy-efficient building with gender-neutral, space-saving bunk rooms; multi-use common spaces; optimized proximity between living quarters and the apparatus bay; and design features that acknowledge the historic significance of Oregon City and will also fit, reflect, and engage the community for the next 50 years.

Fire Station 16 is one of several award-winning fire station design projects from Hennebery Eddy. Other fire station projects include Clackamas Fire District Station 19, City of Portland Fire Station 28, and Fire Station 76 for Multnomah County Rural Fire Protection District 10.

Bend Science Station Receives Merit Award from AIA Northwest + Pacific Region

academic laboratory design Bend Science Station Hennebery Eddy Architects

A small building with a big impact was recognized with a regional design award by the AIA Northwest and Pacific Region. Bend Science Station Learning Laboratories, designed by Hennebery Eddy Architects, received a Merit award during Thursday’s regional award ceremony in Bozeman, Montana. The new 3,750-square-foot building is a light-flooded learning laboratory on the Oregon State University-Cascades (OSU) campus that provides access to state-of-the-art facilities for STEM education, research, and teacher training serving K-12 students and teachers of Central Oregon.

The Science Station fits the broader context of the high desert region and the immediate context of the new OSU-Cascades campus in form, materiality, and intent. A metal shell protects the warm, cedar-clad interior and covered outdoor spaces, and the building’s design fuses experiential learning and architecture, seen in the demonstration tower, outdoor classroom, and visible sustainable design features. Enrolled in the Path to Net Zero program through the Energy Trust of Oregon, Bend Science Station is one of the first buildings of its type in Central Oregon designed to achieve net-zero energy. Low-flow plumbing fixtures and native landscaping minimize on-site water use.

Additional project details and images can be found on the Bend Science Station project page in our Portfolio.

Principal in charge and Hennebery Eddy president Tim Eddy, FAIA, accepted the award with project manager and associate Dan Petrescu, AIA, and interior designer and associate Ashley Nored, NCIDQ. Tim also served as a member of the regional firm award jury following the AIA NW+PR’s recognition of Hennebery Eddy with the 2018 AIA Northwest & Pacific Region Firm Award. Congratulations to the 2019 Firm Award winner, Weinstein A+U, and to all of the design award recipients!