DCI Engineers Portland office renovation Hennebery Eddy Architects

DCI Engineers Portland Office Renovation

When DCI Engineers moved to the Pittock Block, they wanted an office that was open and modern, with better organization and flow than their previous location. They also sought an entryway design that would have an immediate, positive impact on visiting clients. Hennebery Eddy’s interior designers envisioned an all-glass conference room at the front of the space and a transparent entryway, all of which is visible to visitors as they approach the office suite.

To create the desired modern industrial aesthetic in an historic office building, we exposed the concrete columns and removed the existing dropped ceiling, revealing the building structure and mechanical systems. Acoustic panels are used throughout the space to soften noise and disguise unsightly parts of the exposed ceiling. The exposed galvanized electrical conduit, mechanical equipment, and raw steel finish on light fixtures add to the effect; the finish is carried through on select furniture pieces. Pops of color are strategically placed to highlight framing elements around enclosed spaces — a nod to the structural engineers — and in furniture and acoustic panels.

Photos of the tenant space prior to the DCI Engineers Portland office renovation

Hennebery Eddy organized ergonomic workstations and open office spaces along the perimeter, with transparent offices and breakout rooms along the interior wall, so that all staff members enjoy access to natural light and city views. We also advocated for low, movable partitions to allow for future flexibility and outfitted the space in a way that anticipates company growth.

In 2017, DCI reported a 68% reduction in lighting power density compared to the baseline for a typical office space. Materials were mindfully selected to contribute to healthy indoor air quality and a small environmental footprint, including 100% biobased Marmoleum flooring, Greenguard Gold-certified countertops, responsibly manufactured carpet certified by Cradle to Cradle, and acoustic panels made from roughly 36 recycled PET plastic bottles each.