PDX Terminal Balancing & Concourse E Extension

Recently Completed

Designers from Hennebery Eddy and Fentress Architects collaborated on the extension of Concourse E and improvements to existing facilities that will balance the number of passengers using the north and south sides of Portland International Airport. By extending the concourse more than 800 feet, the project adds six new gates, concessions, and other amenities while creating improved regional flight ground-loading facilities and airline operational spaces. This project is part of the larger “PDXNext” campaign to continue modernizing America’s Best Airport (six years running!).

Poised as an impactful gateway to the airport, the extension is designed to be complementary in materials and form to the architecture of the airport campus. Taking advantage of its orientation, the concourse extension features a sweeping window wall that washes the interior spaces with daylight. Inside, the public areas feature a welcoming and durable palette of custom-designed and regionally inspired materials. Soft lighting balances abundant daylight to give passengers an intuitive sense of place and connection to the outside, while also meeting universal design goals. The new Concourse E was designed as a column-free structure to further increase access to views and ease circulation. Opened to the public in July 2020, the project is expected to achieve LEED Gold certification.

To deliver the $215 million PDX Terminal Balancing & Concourse E Extension project, Hennebery Eddy and Fentress worked together as a single design team, blending our resources, and, along with a bevy of subconsultants, leveraging Autodesk “A360 Team” as a key collaboration tool. The collaboration was so successful, Autodesk featured us in a video on their blog.