PCC Newberg Center – Interiors

Creating a sense of place and arrival was critical to the success of the LEED Platinum Portland Community College Newberg Center — the first building on the new 15-acre campus. The large, south-facing roof reinforces the central organizing spine and reaches beyond to create a large, sheltered entry — the front door to the campus. The spatial framework is articulated by five natural ventilation stacks. Classrooms and an administrative suite flank the north side of the spine, while multipurpose classrooms to the south shift and rotate, opening the building to the community and forming the central commons, an inviting informal learning space. Large sliding glass walls between spaces create a dynamic flow of spaces for larger events. Frosted glass partitions share light between spaces, providing additional “whiteboards” throughout that, along with flexible furnishings, foster creative use of the building. A streamlined materials palette uses structural elements as the final finish — exposed concrete slab and shear walls, and structural steel. Finely tuned skylight and ceiling configurations provide even daylight and eliminate electric lighting during the day.

“Hennebery Eddy’s expertise in designing green academic facilities was the leading reason we chose them as our architecture firm for the Newberg Center, based on these honors, we’re clearly not alone in recognizing Hennebery Eddy’s high caliber.”

— Linda Gerber,
Former PCC Sylvania Campus President

Project Contact


Timothy R. Eddy FAIA

Awards

Design Award, American School & University, 2013
Design Award, AIA Committee on Architecture for Education, 2012
Top Ten Green Projects, AIA Committee on the Environment, 2012
Sustainable Design Award, Portland Chapter AIA, 2011
2030 Challenge Design Award, Portland Chapter AIA, 2010