PCC Newberg Center

As the first building on a new campus, creating a sense of place and arrival was critical. The south-facing roof reaches beyond the shell to create a large, sheltered entry plaza — the front door to the campus. The building features a commons space that encourages students to hang out before and after class — a goal of PCC’s administration. The space was designed for collaboration and informal learning and can be transformed with movable glass walls for events.

PCC Newberg Plan_2013 Regional Award Submittal

“Hennebery Eddy’s expertise in designing green academic facilities was the leading reason we chose them as our architecture firm for the Newberg Center; based on these honors, we’re clearly not alone in recognizing Hennebery Eddy’s high caliber.”

— Linda Gerber,
Former PCC Sylvania Campus President

PCC Newberg Sustainable 3D Diagram

The LEED Platinum Newberg Center was designed to achieve net-zero energy use, using no more energy than can be produced on site. The design showcases cost-effective, bioclimatic sustainable strategies focused on: (1) creating a highly efficient envelope; (2) maximizing passive strategies; (3) utilizing efficient systems; and (4) engaging the user. Through these gestures, we eliminated all mechanical cooling, except for the server closet, and nearly all ductwork. A 100-kW photovoltaic array supplies the remaining energy needs of the building.

 

PCC Newberg pie chart

Project Contact


Timothy R. Eddy FAIA

Awards

Design Award, American School & University, 2013
Design Award, AIA Committee on Architecture for Education, 2012
Top Ten Green Projects, AIA Committee on the Environment, 2012
Sustainable Design Award, Portland Chapter AIA, 2011
2030 Challenge Design Award, Portland Chapter AIA, 2010