Stark’s Block Adaptive Reuse

The Stark’s Block industrial building adaptive reuse project transformed an early 1920s structure, most recently used as a vacuum repair shop, into attractive storefront commercial space. The warehouse renovation rebranded the property. Exterior lighting and signage improvements augment previously obscured facades; sleek and modern entry canopies replace the building’s dated exterior finishes. A modest entry plaza, featuring a custom-designed mural and a new walkway, invites customers into Stark’s showroom. Newly reconfigured, the floor plan effectively orients customers to a service counter to promote exceptional customer service. Additional building upgrades include new restrooms and locker facilities, a bike room and shower area for employees, seismic upgrades, and parking lot improvements.

Stark’s Grand Avenue Property Investments leased the old vacuum shop building to Cup & Bar – Portland’s first coffee and chocolate tasting room. Hennebery Eddy designed the shell and core improvements for the building and navigated the permit process to implement the tasting room, roastery, and chocolate manufacturing facility conceived by the owner’s team. With a like-minded sense of entrepreneurship, Hennebery Eddy and Cup & Bar worked to make a small-batch factory vision compatible with the existing bones of the old repair shop. Together, the team successfully rebranded the historic building into a rich addition to Portland’s Artisan Quarter.